facebook tracking

Obligatorisk träning på arbetstid ska ge Rotpartner konkurrensfördelar.

Forskning visar att när du tränar fattar du bättre beslut och har lättare att koncentrera dig. Effekter som kommer till nytta i ditt arbete. Därför har byggkonsultföretaget Rotpartner infört en timmes obligatorisk träning på arbetstid. Ett kontroversiellt beslut, men en ren vinst för såväl individen som företaget och kunderna, menar vd Fredrik Olsson.

Ett fyspass mitt på dagen, joggingrunda före första mötet eller en powerwalk på lunchen. Den sortens pulshöjande träning ingår numera i jobbet för Rotpartners 42 medarbetare att genomföra varje vecka. En timme träning är obligatorisk, och den ska ske på arbetstid.

– Många, bland annat jag, upplever att de tänker som bäst och får de mest innovativa idéerna när de tränar. Så varför inte vara som bäst på jobbet? resonerar Rotpartners vd Fredrik Olsson.

Med den obligatoriska träningstimmen vill Rotpartner bidra till att medarbetarna mår bättre och ökar sin prestationsförmåga på jobbet. Hjärnforskning visar bland annat att träning påverkar både minne och inlärning positivt, att koncentration och simultanförmåga förbättras och att den som tränar fattar bättre beslut tack vare att kopplingarna mellan hjärnhalvorna stärks.

Beslutet är dock kontroversiellt på flera sätt. En del medarbetare ifrågasatte inledningsvis det obligatoriska och att träningen skulle ske under arbetsdagen. I konsultbranschen, där fokus traditionellt ligger på debiterbara timmar, har beslutet fått många att höja på ögonbrynen.
– Men vi är trygga i att det kommer att gagna vår utveckling som företag och partner. Mer kreativ och stresstålig personal som är friskare och uthålligare – det är ju en ren vinst för såväl individ som företaget och kunderna, säger Fredrik Olsson.

Alla medarbetare fick initialt genomgå ett syreupptagningstest på motionscykel, och målet är att mäta varje halvår, och år 2018 ha nått en sammanlagd, genomsnittlig ökning av syreupptagningsförmågan med 1 procent. Men vad händer om en medarbetare inte vill träna?

– Vi är ett värderingsstyrt företag och jobbar med målsättningen att allt ska vara lustfyllt. Träning är inte det för alla, men vi hoppas att steg för steg inspirera alla till att tycka det, säger Fredrik Olsson.

Carina Widlund, nyanställd projektledare på Rotpartners kontor i Stockholm, ser inte träningstimmen som något tvång utan en fantastisk möjlighet. Utöver sin vanliga träning puls- och intervalltränar hon på arbetstid två halvtimmar i veckan, och märker att det påverkar hur hon presterar på jobbet.
– För några dagar sedan satt jag vid datorn och kände mig såsig i huvudet och inget blev bra. Då bestämde jag mig för att gå ut och springa i stället, och efter det kom energin tillbaka och jag kände mig mycket piggare och klarare i både kropp och knopp. Som en powernap – fast tvärtom, säger hon.

Rotpartner hoppas nu att fler företag får upp ögonen för träningens effekter på jobbprestationen.
– Vi sprider våra idéer till våra kunder och försöker leva som vi lär. Nyligen hade vi ett träningspass som kundaktivitet, och det var otroligt uppskattat, säger Fredrik Olsson.

Jobbar du redan på Rotpartner?

Var med i rekryteringen och hitta din nästa kollega!

email
@rotpartner.se
  • Angelica Starke
  • Anna Lillsebbas
  • Anna Rudhag
  • Berndt Spångberg
  • Botond Szaló
  • Camilla Arnewid
  • Carl Åström
  • Carolina Larsen
  • Christer Gardtman
  • Christian Holmström
Teamtailor

Karriärsida från Teamtailor